söndag 2 oktober 2011

Får man inte fråga?

Läser en massa feministiska bloggar för tillfället, mer för att jag är nyfiken än någonting annat. Själv är jag garanterat inte feminist, tror för mycket på forskning om gener och de faktiska skillnaderna som finns mellan en mans och en kvinnas hjärnor. Visst ska det finnas jämlikhet mellan könen, och det finns en massa fördomar vilket gör det svårare för denna jämlikhet, men kvinnor och män är olika och jag tycker att detta ska firas inte förintas. Men nu till den senaste blogg-inlägget som gör mig lite ledsen i ögat.

"Öppet brev till alla femtonåriga killar som tycker att deras tjejer ska raka sig mellan bena". Det är ett långt inlägg om att man inte ska tvinga sin partner till något, vilket jag helt håller med om. Det som gör mig lite ledsen i ögat är att det tas till sin ytterlighet, som många av dessa inlägg görs. Enligt detta inlägg ska man inte kunna be sin partner att ändra något i sitt utseende, att genom att be sin partner om detta tvingar man denna till det då den känner att den måste göra det för att bli älskad.

Självklart ska man kunna fråga, men man frågar en gång, får man nej så har man fått ett nej och man får leva med det. Men även om man ska kunna fråga så får man samtidigt, innan man frågar, se om man själv vill bli frågad den frågan. Skulle du aldrig vilja göra det för din partner, varför skulle då din partner vilja göra de för dig. Men om du är villig att göra det, då kanske han/hon är det med, och man ska väl kunna fråga. Men man får inte vara elak, och man får aldrig tvinga, ett nej ska alltid vara ett nej. Men hur ska man veta om man inte frågar.

Men så detta inte missförstås, man ska aldrig gå in i ett förhållande där man redan vill förändra sin partner. Vill man inte förändra sig, så ska man inte.

Sen har jag två små notiser till,
1: detta brev är till 15-åriga pojkar och handlar om könshår. 15-åringar ska inte ha en åsikt om varandras könshår, även om man är byxmyndig när man är 15, så borde man inte ha sex. Är man inte gammal nog att ha barn så ska man inte ha sex.
2: Denna artikel målar upp alla 15-åriga flickor som svaga, att inte kunna stå för sig. 15-åriga pojkar har samma problem med självförtroendet, men inget noteras om detta.

Att experimentera är en del av tonåren, detta görs inte bara själv utan även tillsammans med sin partner eller sina vänner. Frågor är inte av ondo, frågar man inte får man aldrig veta. Men alla frågor ska ställas med respekt, respekt för sin partner och respekt för sig själv och sin omgivning.

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar