torsdag 8 mars 2012

Kony12 och annan välgörenhet

Överallt omkring mig så upprörs folk över Kony12, vissa människor delar det vidare för att visa vad som händer i Uganda. Jag delade det vidare, men ångrar det nu, jag vill sprida vidare det för att uppmärksamma detta problem, men jag vill inte uppmärksamma välgörhets-organisationen bakom. Varför? Det är enkelt, de uppmanar till att gå in och ta Kony med våld, jag är emot våld.

Andra människor upprörs för att de anser att vidare delningen bara bedövar ens dåliga samvete, att detta leder till att man inte gör något. Jag tror man kan göra båda, det ena utesluter inte det andra. Men att välja vilken välgörenhet som man ska ge pengar till kan vara ett gissel. Mycket av pengarna som går till en välgörenhet går inte till välgörande ända mål, de går till annat.

Det handlar om att väga gott och ont mot varandra, tex UNICEF som gör mycket gott. De stödjer i flera fall organisationer som gör mer ont än gott, tex en ungdoms organisation i Palestina som är emot att judarna är där och som glorifierar terrorister.

Så vad ska man stöda? Det är helt upp till dig, vad du vill göra med din tid och dina pengar. Själv tänker jag fortsätta undersöka olika organisationer, men jag lutar allt mer åt SOS Barnbyar. De ger hem och utbildning åt barn, det gillar jag.

Samtidigt som jag köper fairtrade, vilket hjälper arbetare att få skäligt betalt för sitt jobb, så de kan ta hand om sig själva och sin familj. Alla kan göra nått, man behöver inte skänka till välgörenhet där en viss del försvinner på administrativa delar.

3 kommentarer:

  1. Administrativa delar är ett nödvändigt ont. Jag tror att mycket pengar går till det, och det betyder att saker händer. I KONY12 likaså. Människorna där behöver använda saker att jobba med, dom behöver mat etc för att kunna göra saker, att sitta och titta på hur dom borde ha vänt på varenda krona och gjort annorlunda är att leta fel. Jag tror, precis som dom säger i sin film att dom brinner för det där, jag tror inte dom är en organisation som försöker lura folk på deras pengar. Kanske ger dom varandra en skälig lön för det slit dom gör också. Jag är fortfarande helt för, inte för att jag vet så mycket fakta utan för att det jag sett och hört är inte skäl nog att tycka att deras godhet och välvilja inte väger upp. Om det inte finns något annat sätt att ta Kony på än med våld, så är jag för det med. Han borde skjutas i huvudet. Om han tog mig, eller mitt barn skulle jag döda honom. Han har tagit tusentals barn och låtit dom döda sina egna föräldrar. Ett skott i huvudet är lindrigt. Varför inte våld? Vilket straff ska vi ge som passar honom? Avrättning tycker jag. Han är en tyrann, jag tycker vi visar världen att vi inte tillåter sånt här beteende i vår värld. För det är vad det handlar om. Hela världen går samman för att visa att vi vill ha fred, och för att få fred måste vissa människor ställas i schack. Vi får inte fred av att inget göra. Vi får fred när vi kräver fred. Alla är inte snälla, vissa som Kony är sjuka, och behöver speciell behandling. Att ta Kony med våld är att rädda barn, inte bara från död men mot slaveri och tortyr. Fråga dom barnen vad dom skulle vilja göra med Kony...

    SvaraRadera
  2. Gällande administration och välgörenhet: http://sv.m.wikipedia.org/wiki/90-konton

    SvaraRadera
  3. Så, Veronica, Vi ska alltså motverka våld med våld? Är inte det som att motverka krig mot krig?

    SvaraRadera