måndag 19 september 2011

Som svar på lady dahmers krönika på cravingz.se

Du kan läsa hennes krönika HÄR, vilken är bra skriven och väcker väldigt bra frågor.

Men, ja det kommer ett men, kanske jag läser in mer i hennes artikel än det som finns där då jag brukar läsa hennes blogg, men måste säga att det ibland känns som hon ser världen med motsatta skyddslappar, att hon till viss del skyller på världen för saker som den inte har skapat. Eller väger in mer i omvärlden än uppfostran.

Vill börja med att säga det är inte omvärldens uppgift att ge barn en självkänsla, det är föräldrarnas uppgift. Inte bara ska de det, de ska ge barnet ett självvärde, men de ska även se till att barnet mår bra fysiskt.

Lady Dahmer skriver "Hjärntvätten börjar ju tidigt och idag kan man till och med hitta tidningar som riktar sig direkt till prepubertala barn. Var femte flicka i sjuårsåldern vill gå ner i vikt".

Så vi börjar med det där att vilja gå ner i vikt, enligt "Övervikt bland barn – nytt system för nationell uppföljning" en rapport om övervikt bland barn från 2005 säger att 18,7% barn är överviktiga, barn med fetma är 4,9%. Detta är från 2005 och övervikt och fetma hos barn har ökat, att 20% av flickorna i sjuårsåldern vill gå ner i vikt kanske inte bara beror på att de vill se ut som flickorna i tidningarna, de kanske vill må bra. Kan det vara så att föräldrarna sätter dessa idéer i flickornas huvud för att tillviss del behöver de det? När man är sju år kan det vara svårt att veta vad som är hälsosamt eller inte, det är svårt nog när man är vuxen.

Nu är jag inte för bantningar eller dieter, jag tycker man ska hålla en nyttig och allsidig kost och på så sätt hålla vikten, inte för att vara smal utan för att vara hälsosam.

Sen en liten notis om alla dessa tidningar, nu har jag inte läst någon Frida eller OK på många, många år, men när jag var liten så handlade den om artister, romantik(alla vill ha lite romantik), den hade en sida med sex och samlevnads frågor, men annars var det inte så mycket annat. Någon kurs om sminkning men inte alls så utseende fixerad som tex Vecko Revyn var. Och man ska tänka på att det även där är det föräldrarnas ansvar över vad barnen läser, att man som förälder tänker på att tidningarna är riktade till vissa åldrar och att man kanske inte ska ge tidningarna till yngre barn.

Vi avslutar detta med en liten del som säger gener, människor och djur dömer efter utseendet. Det är en del av "urmänniskan" i oss, alla uttrycker vi oss med de kläder vi har på oss på samma sätt som påfågeln visar sina fjädrar. En hårdrockare har t-shirts med sina favorit band, en hiphoppare har stora byxor och luvtröjor och ett mode freak har alla de senaste designer kläderna. De finns tidningar som riktar sig till alla olika grupper av människor, låt alla vara dem de vill.

Har du en kommentar till mig, lämna den i kommentarsfältet. Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar