tisdag 16 augusti 2011

Kan man lära sig design från böcker?

Hålla sig ajour med nya saker i programmerings-världen är a och o, så förutom alla roliga personliga bloggar jag läser så sitter jag på ett antal programmering/data-forum. Dagens diskussion på The code project är om man kan lära sig design eller om det måste vara medfött. Som programmerare idag får man allt mer och mer jobba med UIs(user interfaces), speciellt om man som jag jobbar med applikationer till tv-apparater, och i högsta grad om man jobbar med iphone applikationer eller webben.

Så kan man lära sig design? Jag tror det absolut, men som med det mesta ska man bli bra så ska man ha läggning för det. Precis som om man ska bli en bra programmerare så ska man ha läggning för det. Kan man vara både designer och programmerare? Grafisk design och programmering ligger relativt långt från varandra när det gäller kunskapsområde, de finns nog en del som klarar av det, men de flesta är nog bättre på något av dem.

De bästa programmen, användarvänligt och grafiskt sett är program/ applikationer som har blivit utvecklade av både programmerare och designers i ett nära samarbete. Fast enkla applikationer kan en programmerare utveckla själv, där enkla riktlinjer kan följas och grafiken inte spelar alltför stor del. Men på samma sätt som programmerare bör leta upp en designer när det krävs en lite vassare layout, så bör en designer leta upp en programmerare när det är flera vyer eller mer komplicerad navigering. På samma sätt som jag kan räkna upp en massa fula men funktionella program, så kan jag räkna upp ett antal riktigt snygga applikationer som är helt oanvändbara för att man inte har tänkt på användaren utan bara på presentationen.

Men för att avsluta, med mycket träning och många kurser kan de flesta lära sig grafik, men bara den som har läggning för det kommer bli riktigt bra. Så om du är en riktgg bra programmerare med riktigt bra idéer, slå dig ihop med en riktigt bra designer så ska du se att det du utvecklar blir riktigt bra. Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar