måndag 15 augusti 2011

Klädval, ett livsval?

Suttit och läst en del bloggar på sistone, och flertalet har tagit upp det att kvinnor som blivit våldtagna måste försvara sin klädsel i domstolen eller även redan när de anmäler det. En av kommentarerna gärningsmännen ger är "hon bad om det", och då menar de genom vad kvinnan bär för kläder. Kvinnan får sedan försvara sitt val av kläder som om det är något som borde vägas in när man ska döma om gärningsmannen är skyldig eller inte.

Så bör det inte vara, men, någonting som inte sen diskuteras vidare är just vårt val av kläder. Vi, dvs alla, kvinnor, män och barn, döms dagligen av våra medmänniskor för vad vi har på oss. Vi använder kläder för att visa vem vi är, vi bestämmer kläder efter situation, vissa mer än andra. Men när kläder är en sådan stor del av livet, bör vi inte då faktiskt tänka på vad vi klär på oss? För på samma sätt som mycket kläder på en sommardag representerar någon som är otillgänglig så representerar faktiskt lite kläder en kall vinterdag någon som är mer lätt tillgänglig, en som är mer öppen för förslag.

Självklart är inte detta något som ska leda till våldtäkt, men det hindrar inte mig att bli orolig när jag ser barn som bär kort-korta kjolar med små mini-toppar. Jag tror det är viktigt att barn lär sig uttrycka sig med kläder, visa sig själv genom det man bär, men också samtidigt få lära sig vad dessa kläder representerar. Så länge världen är som den är måste man skydda sig, samma sak är unga flickor som går ut och dricker sig jätte fulla utan att ha vänner som finns där som stöd, men det är en helt annan diskussion. Men tänk på vad dina medresenärer på bussen eller tunnelbanan har på sig, vad de representerar, du kommer se att du är lika dömande som alla andra. Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar